More projects

10 decennia feestmode

in 3 minuten

Mode- en beauty geschiedenisles van 3 minuten 

Hoe kom je een blauwe maandag door? Je kunt de hele dag in bed blijven, kilo's chocolade eten of een mode- en beautygeschiedenislesje van 3 minuten volgen. Van de roerige jaren 20 tot de poppen-ogen van Twiggy en van Audrey Hepburn tot de liters glitter uit de jaren 90. In samenwerking met Catrice, neemt Stylight je terug de tijd in: 10 decennia mode en beauty in 3 minuten met 10 (party) looks die een glimlach op je gezicht zullen toveren. Kom je toch die meest depressieve dag van het jaar door. Of vind je alvast de nodige inspiratie voor carnaval.

In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog (1914-18) werden drinken en roken in het openbaar ook acceptabel voor vrouwen. Er leek geen einde aan feestjes en rijkdom te komen (denk The Great Gatsby). Er werd het nodige afgedanst, vooral door de zogenaamde 'flapper girls'. Zij droegen soepel vallende jurken: vanaf 1927 kwam de zoom zelfs boven de knie. Handig bij het dansen van de populaire Charleston, zo kon je - heel sexy - een stukje van je knie laten zien. 

Vrouwen knipten hun haar en droegen het kort en bij voorkeur in een "Marcel wave". De Amerikaanse actrice en danser Louise Brooks introduceerde overigens de "bob". Qua make-up waren sterke smokey eyes een must. Na de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1921 werd alles dat Egyptisch was in, zo ook de kohl omrande ogen van Cleopatra. Verder droegen we roze op onze wangen en donkerrood op onze lippen. Flapper girl of niet.

  • Model als flapper girl Stylight

Door de Grote Depressie van 1929 kwam het besef dat economische groei ook eindig kon zijn en mode en beauty werden gekenmerkt door een zekere soberheid. Vrouwen gingen eenvoudigere kledingstukken dragen - ook in verband met hun drukkere levens - en deze gaven hen meer ruimte om zich vrij(er) te bewegen. Meer luxere kledij werd alleen in de avonduren gedragen. Hollywood sterren vormden een belangrijke inspiratie voor 'gewone' vrouwen, denk Jean Harlowe en Greta Garbo.

Klassiekers uit de jaren 30? Schoudervullingen, pofmouwen, tailleriemen en grote kragen. Pluspunt: deze versterkten het gewilde hourglass figuur. Wenkbrauwen werden grondig onder handen genomen, waren dun en werden met potlood bijgetekend. In combinatie met rode lippen, zwarte mascara en oogschaduw en het haar in de krullers, was je klaar voor een - ingetogen - feestje.

Vierkante schouders, smalle heupen, rokken tot over de knie en mantelpakjes. In tijden van oorlog en wederopbouw werden mode en beauty gekenmerkt door soberheid en hergebruik, zo waren schoudervullingen ook in de jaren nog steeds in de mode. Sterker nog: er was geen jurk, blouse of jasje te vinden zonder! 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-45) werd Berlijn uitgeroepen tot modestad, na het einde van de oorlog kreeg Parijs deze titel weer toen in 1947 Christian Dior zijn "New Look" introduceerde. De "New Look" werd gekenmerkt door het vrouwelijke silhouette: wespentaille, volle bezoems en wijde rokken.

Wat betreft make-up betekende soberheid niet dat vrouwen er niet stijlvol of elegant konden uitzien. Er werd weliswaar gekozen voor rustige oogmake-up (klein lijntje eyeliner en lange wimpers), er werd veel aandacht besteed aan het haar (lang, in tegenstelling tot de jaren 20 en 30). En tijdens de oorlog was er een enorme vraag naar lippenstift en parfum.

Marilyn Monroe was de it-girl van de jaren 50. Haar rondingen en invloed waren vergelijkbaar met die van Kim Kardashian anno nu. Ook andere filmsterren uit Hollywood waren populair (Graze Kelly, Elizabeth Taylor) en niet te vergeten de Broadway musical My Fair Lady.
In deze tijd van economische groei en voorspoed was de mode vrouwelijk en kleedden vrouwen zich in de pin-up stijl. Rondjes draaien op de dansvloer was extra leuk in een jurk (tot onder de knie) en petticoat.

In 1950 werd bovendien de eerste long-lasting lipstick geïntroduceerd. Op de lippen werd vooral rood gedragen. Verder ontbrak op niemand's kaptafel: mascara. Eyeliner werd alleen op de bovenste wimperrand gedragen, al dan niet met een kleine naar bovenstaande 'flick'.

In de jaren 60 bepaalden hippies en de mods het mode-en beautybeeld. Londen werd in deze jaren voor het eerst als modestad gezien. Mary Quant bedacht de look voor deze jaren: shift dress of minirok met panty en/of go-go boots. Andere klassiekers: baby doll jurkjes, hot pants, culottes en tie-dye t-shirts. Stijliconen waren Jacky O., Audrey Hepbrun (Breakfast at Tiffany's!) en natuurlijk Twiggy.

Over die laatste gesproken, zij bepaalde ook grotendeels het beautybeeld met haar poppen-ogen. Denk: valse wimpers, eyeliner en heel veel mascara.

Na de love & peace beweging, brak in de jaren 70 het discotijdperk (Saturday Night Fever kwam uit in 1977) aan en beiden inspireerden het straatbeeld. Kleding was kleurijk met veel prints. Men droeg broeken met wijde pijpen en coltruien maar ook lange wijde rokken geïnspireerd op India en glimmende jumpsuits. Op platformschoenen of -laarzen dansten men op hits van Barry White en Donna Summer ('The Queen of Disco'). Het haar was lang (ook voor mannen), natuurlijk gestyled of tot in de puntjes á la Farrah Fawcett. Vrouwen gebruikten minimale foundation, subtiele blush en neutrale lippen maar gingen voor een stevige, zwarte eyeliner en felle kleuren oogschauw (roze, blauw of groen). Overigens zag de wereld er ongetwijfeld een stuk vrolijker uit door zo'n roze (of oranje) bril.
 

De jaren 80 behoorden tot Michael Jackson, Flashdance, Prinses Diana en Dynasty. Minder was zeker niet meer: 80s fashion draaide om kleur, groots en experimenteren: blauwe mascara, gele oogschaduw, 'big hair' en jawel schoudervullingen. De grootste modetrends waren unisex, zoals parachute broeken, Converse chucks en Wayfarers. In de vroege jaren 80 kozen vrouwen nog voor zachte materialen en neutrale kleuren; daarna kon alles. Felle neonkleuren, merknamen en kleding die je achterstevoren droeg. Er werd gedanst op Madonna en Cyndi Lauper en ook deze stijliconen werden gespot met de musthave accessoires van dit decennium: riemen en armbanden, liefst groots en meesleepend. 

Welke nineties girl zong niet uit volle borst mee met Wannabe van de Spice Girls? Crop tops, coltruien en high rise Levi's. In een strak jurkje - in luipaardprint - naar de disco gaan was helemaal je van het. Met het haar in knotjes of juist in een hoge staart. Maar we bleven ook thuis om geen aflevering van Baywatch en Beverly Hills te hoeven missen en waren verzot op glitters. Gels, poeder en crèmes, waar zat geen glitter in? Ook in de jaren 90 epileerden we ons een ongeluk: de enige vrouw die zonder 'skinny brows' werd gespot was Brooke Shields. En niet te vergeten: heel veel blauwe oogschaduw. Dat laatste zien we dit seizoen weer terug, dankzij de comeback van de jaren 90.

In de 2000s werden broeken laag, zeer laag op de heupen gedragen. Popidolen als Britney Spears droegen ze flared (bij voorkeur gecombineerd met een crop top), later kwamen de skinny en boyfriend varianten. En hoe kunnen we de door sommige gehate en door andere zo geliefde UGG laarzen vergeten? In 2000 werden ze ongekend populair nadat Ophrah Winfrey ze als haar "Favorite Things" behandelde in haar talkshow. Dat jaar behaalde UGG een omzet van $689 miljoen, haast 50x zoveel als in 1995. De warme schaapswollen laarzen droegen we overigens alleen overdag. Na zessen was het tijd voor metallics in goud of zilver en andere glanzende stofjes.

Qua beauty vierde de fake tan hoogtijdagen. Dit was nog voordat we ons bewust waren van de gevaren van een dergelijk oranje look. Daarnaast gingen er tubes lipgloss doorheen en kozen we massaal voor acrylnagels.

En wat brengt 2016? De jaren 90 maken een comeback, maar dingen veranderen tegenwoordig zo snel... Niks is zeker, behalve dit: we leggen ook dit jaar nog alles vast met onze smartphone. Misschien niet op Instagram maar op Snapchat, selfies blijven hoe dan ook dit jaar nog maken.

Welk modetijdperk wil jij graag herleven of juist vergeten?