More projects

Het leven van de Gilmore Girls

Wij keken alle 153 afleveringen opnieuw!

Na 9 lange jaren wachten is ons favoriete moeder-dochter duo voor 360 minuten (zes uur) terug op je scherm met vier Netflix afleveringen. En wel vanaf 25 november aanstaande.

Om optimaal voorbereid te zijn - oké, ook omdat we groot fan zijn - keken wij bij Stylight alle 153 afleveringen opnieuw. En analyseerden we de dingen - koffie, eten, mannen en praten - in het leven van Lorelai en Rory waar ze het meest gek op zijn.

[unex_ce_button id="content_77rct5wuh,column_content_l8toxbffn" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="left" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#305865" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#305865" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#ff926b" button_border_hover_color="#ff926b" button_link="https://love.stylight.be/wp-content/uploads/sites/41/2016/11/Stylight-Netflix-lanceert-Gilmore-Girls.jpg" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]DOWNLOAD INFOGRAPHIC[/ce_button]

Hun koffieverslaving

"I can't stop drinking the coffee, I stop drinking coffee, I stop doing the standing, and the walking, and the words-putting-into-sentences doing" - Lorelai

Buiten het feit dat ze dol zijn op elkaar, houden moeder en dochter allebei ontzettend veel van koffie. Het lijkt zelfs de oplossing voor zo’n beetje elk probleem. De twee plannen hoe ze zoveel mogelijk koffie kunnen drinken, klagen dat ze het niet voldoende hebben kunnen drinken en wat in de weg stond tussen hen en het zwarte goud.

Hoe dan ook, ze drinken er liters van. In totaal dronken en bestelden ze 397 koppen koffie gedurende de eerste zeven seizoenen. Seizoen vijf - toen er ingrijpende dingen, positief en negatief, gebeurden - was overigens een cafeïne light seizoen; ze dronken toen het minste aantal koppen. In het nieuwe seizoen drinken Lorelai en Rory - al dan niet zwanger - nog altijd (veel) koffie. In de eerste aflevering drinken ze negen koppen.

Lorelai (“I need coffee in an IV”) is de grootste koffieleut en dronk 259 koppen; Rory dronk er ‘slechts’ 138. Tijdens het filmen dronk Lauren Graham (Lorelai) overigens vooral water (haar cafeïne kreeg ze al buiten de set) en Alexis Bledel juist frisdrank want zij houdt helemaal niet van koffie.

Hun nummer 1 cafeïne stop in Stars Hollow is natuurlijk Luke’s Diner (ze bestelden er 146 koppen koffie, thuis maakten ze er 57). Veel kostte het de twee overigens niet; hebben we ze ooit zien betalen? Als je al die koffie bij Starbucks zou halen zou je trouwens $694,75 kwijt zijn.

Naast koffie zijn de twee dol op (ongezond) eten. Eieren met bacon, pannenkoeken, een cheeseburger met frietjes, pizza, popcorn én chocolade - dat is ongeveer wat Lorelai en Rory op één dag eten. Eerder onderzoek wees uit dat ze gemiddeld zo’n 3.970 calorieën binnenkrijgen. Ter vergelijking, een vrouw heeft er 2.000 nodig. En zoals Lorelai zegt: "...if eating cake is wrong, I don't want to be right."

Het vaakst aten of bestelden ze bij (alweer) Luke’s (105 keer). Thuis maakten ze 70 keer iets klaar, denk: Pop Tarts, muesli of popcorn. Alle drie overigens voor het ontbijt. Naast Luke’s zijn ze ook dol op Pizza.be en co. Wat ze dan weer het liefst op de bank voor de televisie opeten. Dat deden ze 86 keer, behalve op vrijdagen want dan moesten ze naar Emily en Richard voor een uitgebreid familiediner. Ook al probeerde Lorelai er menig maal onderuit te komen, ze kwam er net zo vaak als Rory (91 keer). Voor Lauren Graham waren dit overigens de leukste scène om op te nemen, dankzij de vele ruzies met Kelly Bishop (Emily). Het eten daarentegen was, volgens Lauren, "always terrible".

"I would like a cheeseburger, with a side of cheeseburger, and see if they can make me a cheeseburger smoothie."  - Lorelai

De Gilmore mannen

“I love you, you idiot!”  - Rory tegen Dean

De laatste aflevering van seizoen zeven was nogal een cliffhanger: Rory single en het bleef onduidelijk wat er tussen Luke en Lorelai zou gebeuren. Eén van de meeste prangende vragen voor fans is- naast of en zo ja wié er zwanger is en wat de laatste vier woorden gaan zijn - dan ook met wie de twee zullen eindigen.  Want: "it's all any of us wants. to find a nice person to hang out with 'til we drop dead."

Logan, Dean en Jess komen alle drie in het nieuwe seizoen voorbij. Maar met wie zal Rory eindigen? Als we moeten afgaan op het aantal zoensessies, dan staat Logan op nummer één (53 zoensessies), Dean op twee met 44 en Jess op de derde plaats met ‘slechts’ 28. Aan de andere kant, was er niet die foto met verhuisdozen van Rory en een legergroene tas er naast die dan weer zouden wijzen op een verzoening met Jess?

Wat betreft Lorelai is het een close call tussen Luke (33) en Christopher (29), de vader van Rory. Wij hopen stiekem op Luke, met of zonder pet. Die pet droeg hij immers bijna altijd; slechts 45 keer zagen we hem zonder. En dat was vooral in seizoen 5 toen hij en Lorelai een stel waren. Overigens hebben we voor Luke écht goede hoop: in een nieuwe teaser zien we hem in smoking...

Spraakwatervallen

De twee dames praten veel en graag. En snel want: "life's short talk fast." Sommige dialogen kun je amper volgen zo vlug praten ze en dat is jammer want ze zijn zo briljant. Of in de woorden van Lorelai: "Well, you know my babbling capabilities are infinite."

Bij de meeste series bestaat een script uit 50 pagina’s, bij Gilmore Girls uit 70 dankzij de rappe tong van de dames. Op het gebied van productie betekende dat wat aanpassingen: één pagina script is normaal gesproken goed voor één minuut screen time, bij Gilmore Girls slechts 20-25 seconden. In de serie zien we ook minder close up shots en scènes werden soms opnieuw geschoten om een paar seconden tijd te besparen. 

Een gemiddeld persoon gebruikt zo’n 150 woorden per minuut; Lorelai en Rory 200-250. Dat record halen ze overigens vooral als ze met elkaar bellen. In de eerste drie seizoenen bellen ze elkaar vijf keer; in seizoen vier, wanneer Rory op kamers gaat, worden er 27 telefoontjes gepleegd. Daarbij belt Rory vaker dan Lorelai (46 versus 37). 

Don't study so much that you get brilliant, go mad, grow a big bald egghead, and try to take over the world, OK? 'Cause I want to go shoe shopping this weekend. – Lorelai tegen Rory

[unex_ce_button id="content_fqx6hxfjg,column_content_l8toxbffn" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#000000" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#ff926b" button_border_hover_color="#ff926b" button_link="https://love.stylight.be/wp-content/uploads/sites/41/2016/11/Stylight-analyseert-waar-de-Gilmore-Girls-van-houden-.zip" button_link_type="download" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]SLIDES DOWNLOADEN[/ce_button]

Met wie ga jij het nieuwe seizoen van de Gilmore Girls kijken?

*Hoe we hebben geteld: we hebben alle 153 afleveringen van de Gilmore Girls opnieuw gekeken en alle cijfers zelf verzameld. En ja, dat vonden we leuk.