More projects

9-jarige modekenner blikt terug op modejaar 2015

Jack (9) is 's werelds jongste fashion editor

“Bloemenprints voor het voorjaar? Revolutionair.” Terwijl de meeste negenjarigen liever hun tijd besteden aan gamen, buiten of met de Barbies spelen, kiest Jack - gekleed in wit overhemd en zwarte bow tie -  ervoor om zijn kijk op modejaar 2015 met ons te delen. Denk: felle kritiek op rode loper looks en mode- en beautytrends. Je zit immers niet voor niets front row naast Anna Wintour…

Wellicht herinner je hem nog uit onze eerdere video “Fashion Week… Door de ogen van kinderen”, waar hij zijn ongezouten mening gaf over de opvallendste SS16 Fashion Week looks. Soms kan het verfrissend zijn om de modewereld door de ogen van een negenjarige te zien. In deze nieuwe video zien we Jack als ‘s werelds jongste fashion editor. Wij vroegen hem als gasthoofdredacteur bij Stylight Magazine; precies op tijd om terug te blikken op de belangrijkste mode events van het jaar.

Mode- of stijlvraag? Raadpleeg Jack via social media @stylight #askJack

[unex_ce_button id="column_content_c0iyz8hxp" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#f49d9d" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://twitter.com/stylight" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]#ASKJACK VIA TWITTER[/ce_button]
[unex_ce_button id="column_content_qabqtk8jf" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#f49d9d" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://www.facebook.com/STYLIGHT/" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]#ASKJACK VIA FACEBOOK[/ce_button]
[unex_ce_button id="column_content_b7z1g49ol" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#f49d9d" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://www.instagram.com/stylight/" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]#ASKJACK VIA INSTAGRAM[/ce_button]

De "tops" en "flops" van de sterren

Er gebeurde dit jaar het nodige op modegebied; één ding staat echter buiten kijf 2015 was het jaar van de risico’s… Dat zou je overigens niet zeggen als je betekent dat zo'n beetje iedere fashionista werd gespot op witte sneakers. In mei was het Met Ball, mogelijk het meest prestigieuse event van het jaar.  Het thema van de avond was China. Rihanna droeg voor de gelegenheid een ontwerp van de Chinese designer Guo Pei. Het kosste Pei en zijn team twee jaar om het ‘kunstwerk’ - met het capeje met bont en meters flora - te maken. Dat ze er haast niet in kon lopen deerde Riri niet. Ze kirrde: “ik kan echt niet in deze jurk lopen zonder dat mensen mij helpen maar het is allemaal de moeite waard. Ik ben zo dol op deze jurk!!” Gasthoofdredacteur Jack deelt haar mening totaal niet en haalt venijnig uit: “don’t be the omelette, eat the omelette”. Hij weet kennelijk ook het nodige over de laatste food trends en voorspelt dat volgend jaar, pizza hoog op ons (mode) menu zal staan. Of dat ook het einde betekent van trendy gele truien laat hij daarbij in het midden.

Over rode loper outfits gesproken,  er valt ook het nodige te zeggen over de looks van Miley Cyrus. Dit jaar schitterde ze als host van de MTV Music Video Awards (augustus) in maar liefst 11 verschillende en allemaal even opvallende outfits. Jack’s favoriet? Het strakke roze latex jurkje met de tekst “Do it”, eveneens de titel van haar nieuwste nummer. De jurk is volgens hem echter een echte “no go” want “het lijkt alsof ze een scheet heeft gelaten”. Zijn advies aan Miley: “gewoon niet (meer) doen” want zo zegt hij,  “mode moet wel ergens op slaan”.

Lady Gaga kennen we als mode icoon dat stof doet opwaaien met haar bizarre outfits. In 2015 zagen we meer ingetogen looks van haar en ook dat is niet onopgemerkt gebleven bij onze gasthoofdredacteur. Bij de Academy Awards ceremonie (februari) droeg ze bijvoorbeeld een prachtige witte jurk van Azzedine Alaia. En wat vindt Jack? “Fabulous!”.

 

  • Stylight Lady Gaga in witte avondjurk met rode handschoenen
  • Stylight Miley Cyrus in roze jurkje
  • Stylight Sarah Jessica Parker in zwarte jurk met rode hoofdtooi

Wie droeg dit jaar jaar de "naked dress" het beste?

Sinds enkele jaren zien we celebrities in doorschijnende jurken op de rode loper. Dit jaar leek het echter wel alsof iedereen in een zogenaamde “naked dress” verscheen. De favoriet van Jack? De nogal doorschijnende Labourjoisie jurk die Nicki Minaj’s naar de VMAs jurk droeg.  Volgens onze jonge mode connaisseur “lijkt ze op een goud vogeltje”. Hij is zichtbaar onder de indruk van de rapper in dit schitterende exemplaar. En dat terwijl hij geen fan is van glitters…

Het transparante ontwerp dat Beyonce droeg naar het Met Ball sloot naadloos aan op het thema  “China: Through the Looking Glass”. De met zorg geborduurde edelstenen verhulden maar net haar borsten en billen. Geen wonder dat Jack haar het volgende adviseert: “Better keep it hidden, B”.

De naakt trend kwam ook ter sprake bij het beoordelen van de Charbel Zoe Couture jurk die Jennifer Lopez droeg naar de 2015 Billboard Music Awards (mei). Het zilverkleurige ontwerp met prachtig borduurwerk verhulde de latina’s beroemde rondingen maar niet haar buik… Een echte “fashion no no”, aldus Jack.

 

Na regen komt zonneschijn; na een regenboog volgen... wolken?

Waarom we zo dol zijn op Jack? Niet alleen om zijn eerlijke mening; hij heeft ook een gave als het gaat om de toekomst te voorspellen. Ondanks zijn (nog) jonge leeftijd, heeft hij mensenkennis en een neusje voor trends. Toen we hem vroegen naar de beautytrends van het afgelopen jaar, waren er twee trends die wat hem betreft de moeite waard waren om te vermelden. Ten eerste, de Kylie Jenner lip challenge waarbij je met behulp van een shotglaasje vollere lippen krijgt. Het advies van Jack? Gebruik alsjeblieft gewoon lipgloss. Ten tweede, het verven van je haar in alle kleuren van de regenboog (letterlijk en figuurlijk). Hij zag het overal. Op Instagram werden kiekjes van kleurrijke coupes gedeeld, onder andere door de Amerikaanse haarstylist Shelly Gregory (november). Jack geeft zelf de voorkeur aan een meer natuurlijke look. Waarom zou je immers iets verfen met chemische producten? Hoe natuurlijker hoe beter, is het devies van Jack. Zijn voorspelling voor 2016? “Cloud hair”; we zijn benieuwd wat Shelly daar van gaat maken.

 

De vrouw van 2015, volgens Jack

Eén van Jack’s beste vriendinnen is Caitlyn Jenner. Toen Bruce Jenner zich op 1 juni aan de wereld toonde als Caitlyn Jenner, was dit zeker een van dé momenten van dit jaar. Als stijlicoon op de cover van één van de meest vooraanstaande magazines, dat toont lef. “Fashion has no gender“, aldus Jack. Misschien nog wel één van zijn meest wijze uitspraken tot nu toe.

 

Jack's WTF moment: #thedress

Is het zwart met goud of blauw met zwart? Onze gasthoofdredacteur is er stellig van overtuigd dat het zwart met goud is. Het begon allemaal met een Schotse dame die een foto van de jurk die ze wilde dragen naar de bruiloft van haar dochter plaatste op Tumblr (februari). De discussie barstte daarna los… Kim Kardashian dacht wit met goud, manlief Kayne zwart met blauw. Volgens het onderzoek ‘Striking individual differences in color perception uncovered by 'the dress' photograph’, dacht 57% dat de jurk - net als Kayne dus - blauw met zwart was, 30% wit en goud en 10% als zwart met brown. 10% zou kiezen voor één van deze drie kleurcombinaties. Welke kleur de jurk nou echt is? Blauw met zwart. Had Kayne toch gelijk.

Tenslotte, voor iedereen die geen tijd heeft om alles te lezen over de trends voor 2016 heeft Jack het nieuwe seizoen in één woord opgesomt: suède. En dat geldt zowel voor salopettes voor dames als natuurlijk voor accessoires als portefeuilles.

 

Heb je een (mode) vraag voor Jack? Laat het ons weten via social media @stylight #askJack